+ Mijn Updates
+ Mijn Films
- Info
- Stemmen
- Kopen
- Statistieken
Animatie / Fantasy |94 minuten
3,22 562 stemmen
+ Mijn stem
87 reacties
Genre:Animatie / Fantasy
Speelduur:94 minuten
Oorsprong:Verenigde Staten
Geregisseerd door:DonBluth en GaryGoldman
Met onder meer:MegRyan, JohnCusack en KelseyGrammer
IMDb beoordeling:7,1(137.793)
Gesproken taal:Engels, Russisch en Frans
Releasedatum:12 februari 1998
On Demand:
- Bekijk via Pathé Thuis
- Bekijk via Disney+
- Bekijk via meJane
- Bekijk via iTunes
- Niet beschikbaar op Netflix
- Niet beschikbaar op Videoland
- Niet beschikbaar op Amazon Prime
- Niet beschikbaar op Google Play
Plot Anastasia
"Discover the adventure behind the greatest mystery of our time."
De enige overlevende van de Romanov familie, Anastasia, neemt contact op met Dimitri en Vladimir. Met hen gaat ze op zoek naar haar familie in Parijs, terwijl Rasputin achter haar hielen zit met het doel haar te vermoorden.
',nextArrow: '
',responsive: [{breakpoint: 767,settings: {slidesToShow: 2.2,slidesToScroll: 2}}]});});
171e in Top 250 beste fantasy films aller tijden
220e in Top 250 beste animatie films aller tijden
En in 1 andere toplijst ⇒
Externe links
Volledige cast
Acteurs en actrices
Meg Ryan
Anastasia (stemrol)
John Cusack
Dimitri (stemrol)
Kelsey Grammer
Vladimir (stemrol)
Christopher Lloyd
Rasputin (stemrol)
Hank Azaria
Bartok (stemrol)
Bernadette Peters
Sophie (stemrol)
Kirsten Dunst
Young Anastasia (stemrol)
Angela Lansbury
Dowager Empress Marie (stemrol)
Rick Jones
Czar Nicholas / Servant / Rev. Soldier / Ticket Agent (stemrol)
Andrea Martin
Phlegmenkoff / Old Woman (stemrol)
', nextArrow: '
',responsive: [{ breakpoint: 767, settings: {slidesToShow: 2.7,slidesToScroll: 2 }}]});});
Reviews & comments
- 87 berichten
- 18 meningen
* denotes required fields.
* denotes required fields.
- 87 BERICHTEN
- 18 MENINGEN
zoeken in:
Vorige123Volgende
PurpleButterfly
- 5 berichten
- 4 stemmen
9 maart 2011, 07:35 uur
Mooie film, grappige dialogen en leuke personages die net echt lijken. 🙂
Zinema (crew films)
- 10158 berichten
- 6976 stemmen
7 mei 2011, 03:21 uur
Ex-Disney.
Dat Bluth het ook zonder de beroemde studio kon bewees hij al met NIMH en andere animatie-klassiekers. De liedjes zijn weinigzeggend, evenals de cliché-characters, maar onderhoudend is het wel en e.e.a. kan moeiteloos concurreren met de betere Disney's. Bluth is natuurlijk niet voor niets een ex-medewerker. Formulewerk pur sang, maar wel werkend.
Goed.
Ste*
- 1976 berichten
- 1299 stemmen
17 augustus 2011, 20:27 uur
Heb deze film nu inmiddels erg vaak gezien, en de tijd is gekomen; ik ga hem verhogen tot 5 sterren.
De animatie is verbluffend; de decors, de manier van bewegen van de karakters, de vele actie-scenes (met de trein, op het schip, de dansscene in de grote zaal) de liedjes zijn geweldig (het schurkenlied van Rasputin doet eigenlijk niet onder voor het lied van Scar!), de humor is geslaagd, ik vind alles nagenoeg perfect.
Het realistische 'romkom' achtige acteren vind ik ook erg leuk, dat zie je bij bijvoorbeeld een Disney niet zo snel. Geeft het een volwassen tintje mee.
Ben dan ook best teleurgesteld door het vrij lage gemiddelde hier, deze film verdient toch een stuk beter.
5*
ibendb
- 4288 berichten
- 2603 stemmen
20 april 2012, 00:13 uur
Anastasia.
Voor ik de film ging kijken heb ik wat achtergrondinformatie gezocht over de echte Anastasia Romanova. Die zou op haar 17de zijn gestorven samen met haar familie.
De film volgt niet het echte verhaal van de Russische prinses omdat ze er een kinderfilm van maakten. Al vind ik het wel jammer dat de slechterik in de film een zwarte magiër is. Het zou zeker gepast zijn als de Bolsjewieken de bedreiging van haar familie was.
Het verhaal is best wel erg mooi in elkaar gezet. De personages zijn best cliché, maar toch vermakelijk. Ook het plot is erg voorspelbaar. Maar wat de film samenhoudt, zijn de vele originele liedjes. Once Upon A December is veruit het beste liedje van de film. Het heeft een typisch Russische melodie en wordt erg mooi ingezongen. Het liedje van Rasputin (In The Dark of the Night) is ook erg aanstekelijk en gaf me ook kippenvel.
Een welverdiende 3,5*.
baspls
- 4118 berichten
- 1673 stemmen
26 april 2013, 17:09 uur
Goede film. Na herziening is deze toch weer erg leuk.
Erg mooie en realistische tekenstijl. Erg goede handgetekende animatie. Erg mooie achtergronden. Vreselijke CGI. Leuk verhaal. Matige liedjes. Beetje druk.
Pooka (de hond van Anastasia) lijkt wel heel erg veel op Gurgi uit The Black Cauldron. Ik was vergeten dat Bartok oorspronkelijk ook uit Anastasia kwam (waarom hij ook een eigen film kreeg die zich veel eerder afspeelt en hoe hij bij raspoetin is gekomen is mij een raadsel).
Deze film kon net zoals The Secret of NIMH of The Land Before Time een van de meer serieuzere Bluth-films worden. Het begint allemaal wel erg mooi en verhalend maar als er veel word gezongen en drukke personages naar voren komen word het al snel wel te druk.
Erg goede en vermakelijke film.
baspls
- 4118 berichten
- 1673 stemmen
26 april 2013, 17:12 uur
Ste* schreef:
Ben dan ook best teleurgesteld door het vrij lage gemiddelde hier, deze film verdient toch een stuk beter.
3,25?? Is nog niet zo laag hoor. Had van mij inderdaad wel hoger gemogen maar dan zijn er nog zoveel andere films die iets hoger hadden gemogen. The Black Cauldron heeft maar 3,21
alexspyforever
- 21086 berichten
- 2328 stemmen
20 oktober 2013, 17:54 uur
Dit is een van de favoriete tekenfilms van mijn nichtje. Toen ze nog klein was heeft ze deze onnoemelijk veel keren gezien. Het is geen onbekend verhaal natuurlijk en berust op figuren die echt hebben bestaan. Rasputin was indertijd inderdaad een raadsman van het Russiche koningshuis. Volgens sommige overleveringen zou hij zelfs een secret lover zijn geweest van de Russische koningin omdat Rasputin erin was geslaagd de zieke prins te genezen. Deze legende wordt bezongen door Boney M in het nummer "Rasputin". Nu over de tekenfilm heb ik niets dan lof. Op het vlak van animatie, verhaallijn, fantasy en personages zit het allemaal heel goed. Rasputin is een overtuigende slechterik om bang van te worden ook al zijn de momenten waarop hij letterlijk zijn hoofd verliest wel komisch. Raputin's sidekick is eigenlijk zo een beetje als Iago van Jafar uit Aladdin. Hij dient een slechte meester, maar in de grond is ie toch wel een goeie. Het enige probleem dat ik heb is het uitzicht van Bartok, ik had lange tijd niet door dat hij een vleermuis moest voorstellen 🙂 Misschien zag hij er toch iets te cute uit daarvoor. Maar dat gezegd zijnde, meesterlijke film, met een heel mooi einde.
alexspyforever
- 21086 berichten
- 2328 stemmen
20 oktober 2013, 17:57 uur
baspls schreef:
Goede film. Na herziening is deze toch weer erg leuk.
Ik was vergeten dat Bartok oorspronkelijk ook uit Anastasia kwam (waarom hij ook een eigen film kreeg die zich veel eerder afspeelt en hoe hij bij raspoetin is gekomen is mij een raadsel).
Ik herinner me op die ouwe koopvideo ook een promotie voor een film van Bartok. Weet jij de titel hier nog van? Bartok, de geweldige of zoeiets?
baspls
- 4118 berichten
- 1673 stemmen
21 oktober 2013, 10:40 uur
alexspyforever schreef:
Ik herinner me op die ouwe koopvideo ook een promotie voor een film van Bartok. Weet jij de titel hier nog van? Bartok, de geweldige of zoeiets?
Bartok the Magnificent (1999) Geen geweldige film maar er zit een leuke gastrol van Tim Curry in en sommige karakters zijn goed getekend.
K. V.
- 4160 berichten
- 3627 stemmen
30 december 2013, 21:26 uur
Deze had 'k nog niet gezien, dus tijd om daar eens verandering in te brengen. De film had een groot Disney gehalte en kan zich wel meten met de klassieke/traditionelere films van "weleer". De typische elementen zitten er hier ook weer in, al is de humoristische sidekick (de hond) hier niet zo van toepassing.
Visueel zat het wel snor en vond 'k de film in het begin erg mooi, al was hij over de volledige lijn wel er goed. Verder waren de liedjes ook wel leuk.
Toch wel aangenaam verrast door deze animatiefilm.
rcuppen79
- 714 berichten
- 1621 stemmen
21 september 2014, 13:31 uur
Mooie animatiefilm die wel een beetje een loopje neemt met de geschiedenis. De Romanov familie wordt hier afgebeeld als een vriendelijke en vrolijke familie, terwijl die tsaar Nicholaas II (de vader van Anastasia) toch echt geen lieverdje was. Maar goed Anastasia is dan ook een animatiefilm bedoelt voor kinderen, en geen documentaire.
De tekenfilm zelf ziet er prachtig uit, met mooie detailrijke animatie. Helaas zijn de karakters zelf een beetje kleurloos en echt vernieuwend is Anastasia ook niet. De film heeft een hoog Disney-gehalte en de schurken Raspoetin en Bartok de vleermuis hebben verdomd veel weg van Jafar en Iago de papegaai uit Aladdin. Ook bevat de film een overkill aan liedjes, waarvan slechts de helft geslaagd is te noemen. Bovendien halen deze liedjes het tempo uit het verhaal, waardoor de speelduur van anderhalf uur alsnog een lange zit worden.
Visueel is deze film een pareltje, maar inhoudelijk is ze helaas wat kleurloos. Don Bluth heeft betere animatiefilms op zijn naam staan.
mjk87 (moderator films)
- 13494 berichten
- 4012 stemmen
18 januari 2015, 12:58 uur
Film die ik al jaren eens wilde zien, vanaf dat ik klein was en deze uitkwam, maar om een verder vage reden is dat er nooit van gekomen. Nu dan toch, omdat er een gebruiker is wier top 10 ik eens wilde zien omdat die andere films allemaal bevielen, en deze stond daarvan in ieder geval nog open. In zoverre is het dus een teleurstelling omdat die andere film allemaal 4,0* of hoger scoorden.
Enfin, het is geen slechte film. Allereerst ziet de film er vaak fraai uit met mooie diepe kleuren, goed production design en vooral één fantastische scène die stilistisch doet denken aan het pointillisme en het werk van Renoir, dat in stijl eruit springt en wat betreft inhoud uitstekend past bij dat liedje waarbij die stijl wordt gebruikt. Ook zijn sommige scènes mooi duister en de schurk van dienst past daar prima bij. Wel moet gezegd dat de combinatie cgi en gewone animatie niet altijd even mooi is.
Het verhaal verder zelf is iets minder, vooral omdat Anastasia Romanova toch echt wel opgepakt is. Ik had liever dan een verhaal gezien vanuit die realiteit. Maar goed, eens je daar overheen gezet te hebben is de film niet altijd even sterk. Ook haar amnesie vind ik geen gelukkige keuze, vooral omdat die scènes aan het eind lichtjes ongeloofwaardig zijn dat ze ineens haar geheugen terugkrijgt en helemaal emotioneel is. Nee, daar kon ik niet in meegaan, want zij heeft al die jaren nooit wat gemist. Verder zijn de liedjes aardig, maar kan ik me dat nu niet meer herinneren. En hoewel het niveau over het algemeen aardig is, weet de film behoudens dan die éne scène nergens echt te sprankelen. 3,0* derhalve.
Antonev
- 1702 berichten
- 1139 stemmen
13 november 2017, 17:33 uur
Fijne animatiefilm voor op de zondagmiddag. Ik was zo goed als door mijn voorraadje films heen, dat ik deze wel een keer een kans moest gaan geven. Vooraf niet verwacht, maar qua verhaal was het toch behoorlijk boeiend en zo nu en dan best wel geestig. De muziek blijft voor veel mensen vaak een puntje van kritiek, maar ik vond dat in deze film toch prima op orde. De animatie, tjah, ik vond het allemaal net iets te strak.
Jelle20X
- 6 berichten
- 2 stemmen
8 december 2017, 20:57 uur
Wat een mooie musicalfilm. Beter getekend dan de tekenfilms van Walt Disney en beter verhaal. ik hou van gebeurde verhalen die gebaseerd zijn op beroemde personen. Net zoals de Sissi films met Romy schneider die zo romantisch zijn inplaats van de echte Sisi (Elisabeth) die helemaal niet zo gelukkig was. hetzelfde geld wat voor deze film deze film is ook geromantiseerd en minder heftig omdat het voor de jeugd is. terwijl de echte Anastasia en haar familie de Romanovs gruwelijk vermoord zijn. de film is vooral gebaseerd op het mysterie of Anastasia nog leefde of niet 60 jaar lang heeft de vrouw Anna Anderson het volgehouden dat zij Anastasia was terwijl er in 2007 er weer onderzoek naar is gedaan en wel degelijk bleek dat ze wel vermoord is. De muziek uit de film is bloedmooi , once upon a december vooral instrumentaal is ontroerd om van te gaan huilen. door dat nummer die ik vorig jaar ondekte toen ik 17 was begon ik interesse in de film te krijgen ook natuurlijk omdat het wat over de Romanov familie gaat. Sinds een paar dagen terug heb ik de film voor het eerst helemaal gezien daarna meteen besteld. terwijl ik nu al achttien ben 😐. heb de afbeelding ooit wel gezien maar had niks met animatie films die buiten disney stonden deze film brengt daar dus ook verandering in. Nogmaals 1 van de beste musicaltekenfilms die er is. Alleen Rasputin en bartok de vleermuis vindt ik wel aardig kinderachtig omdat het verhaal aan de ene kant nog wel realistisch of een klein deel waargebeurd is en hun zich echt zo overdreven gedragen.
Black Math
- 5406 berichten
- 1736 stemmen
24 december 2017, 00:31 uur
Deze film heb ik geloof ik nog in de bioscoop gezien. Destijds vond ik alles wat getekend was leuk en deze film was daar geen uitzondering op. Helaas is er nu niet veel meer van over.
Dit oogt toch als een Disneyfilm maar dan met een lager niveau. Een typische in-en-in slechte antagonist, een beetje magie, en heel veel liedjes. Het is interessant om de stijl van de liedjes aan te horen, je hoort uit elke tijd de film komt, want de Disney films uit die tijd hebben dezelfde stijl, met van die lange krachtige uithalen en koortjes enzo. Maar geweldig zijn de liedjes in deze film helaas niet; alleen het liedje van Raspoetin, een aardige stemrol voor Lloyd overigens, was nog wel aardig.
Animatie is inmiddels ook flink verouderd. Bij de actiescenes is het duidelijk dat een hoop met de computer gedaan is, met name als voertuigen als locomotieven, auto's en schepen etcetera in het spel zijn. Dat ziet er tegenwoordig veel natuurlijker uit, de computerscenes van de betere animatiefilms van tegenwoordig zien er veel gedetailleerder uit waardoor het net lijkt alsof ze met de hand getekend zijn. De karakterontwerpen zien er wel hedendaags uit, maar meer van een hedendaagse westerse animatieserie dan van het niveau van een film. In ieder geval niet erg expressierijk en eigenlijk behoorlijk grof.
De enige scene die er qua animatie voor mij uit stak was het liedje (ugh) in Parijs, waarbij de achtergronden met stippeltjes getekend waren als ware het pointillistische schilderijen waren. Om die reden niet het absolute minimum. 1* dus.
IH88
- 9078 berichten
- 3113 stemmen
18 juli 2018, 20:38 uur
“She certainly has a mind of her own.”
Uitstekende animatiefilm. Anastasia heeft qua verhaal weinig nieuws te bieden, maar dat hoeft ook niet als alles zo perfect wordt uitgevoerd. Mooie animatiebeelden, prima stemacteurs, wat romantiek, sfeervolle muziek en een sterke heldin. Anastasia is een krachtig personage en het is interessant om haar te blijven volgen. Minpunt is dat Rasputin een wat magere slechterik is en weinig dreiging uitstraalt. Maar daar staat veel goeds tegenover.
Charissarcastic
- 42 berichten
- 550 stemmen
21 april 2020, 21:52 uur
Hier een groot fan van animatie films en dit is echt 1 van mijn favorieten! Vind hem ook zeker met vlagen erg duister voor een animatie.
Zowel Nederlands als originele versie veel gezien en stiekem is de Nederlandse de favoriet (wellicht door de nostalgie).
Prachtige liedjes (Ernst Daniel Smid heeft Raspoetin ingezongen❤️)
Had deze op 4 sterren staan, maar ik ga er echt 5 van maken.
Shadowed
- 9176 berichten
- 5697 stemmen
29 januari 2022, 00:34 uur
Schattig.
Anastasia was een kinderherinnering van mij eigenlijk, en dat soort films ga ik tegenwoordig toch wel met een twijfelachtige mindset in. Vroeger kan ik me herinneren dat ik met grote ogen braaf het verhaal mee aan het volgen was, maar nu vind ik het vooral een nostalgische ervaring die best onderhoudend weet uit te pakken.
Misschien dat de animatie her en der wat verouderd is, maar in het algemeen is het technisch nog best indrukwekkend te noemen. De omgevingen en achtergronden worden magistraal getekend. Er wordt een best magisch geheel van een bestaande wereld gecreëerd die altijd wel weet te boeien. Al vanaf het begin voel je aan dat er daadwerkelijk wat liefde naartoe is gegaan.
Leuke invulling van de personages ook. Niet bijster origineel uiteraard, maar wel charmante verschijningen die enkel door het gebruik van de stem al chemie hebben. Er worden behoorlijk wat goede keuzes gemaakt om de film mee in te spreken. Bekende acteurs, dat wel, maar met genoeg eigenzinnigheid ingesproken om geen enkel personage in de vergetelheid achter te laten.
Verrassingen waren het einde en dat de film soms actief probeert zich te onderscheiden van soortgelijke films. Niet dat het echt een geheel eigen ding is, maar ik voelde de film op sentimenteel vlak een stuk meer dan soortgelijke films. Waarschijnlijk één van de weinige films waarin het zogenaamde wij-moeten-uit-elkaar moment echt werkte. Blijft toch altijd weer leuk om te zien.
Ik vond het een aangename en plezierige ervaring. Hier kunnen tegenwoordige Disneys nog wat van leren, want het geldwolvengehalte heerst hier pakweg een heel stuk minder dan die ongeïnteresseerde nieuwere films. Overigens is een punt van kritiek vanuit mijn kant wel dat het verhaal rondom de schurk erg onbevredigend wordt uitgewerkt en de laatste confrontatie behoorlijk snel over is. Een schurk kan je eigenlijk te moeilijk verwaarlozen in films als deze. Verder een lieve film.
TornadoEF5
- 5574 berichten
- 1545 stemmen
11 april 2023, 15:48 uur
Dit werd mij ooit eens aangeraden, en wellicht op Moviemeter maar dat is al een tijd geleden en ben dat ook niet heel zeker. Heel eerlijk, dit is gewoon geen goede film. Het is aan de saaie kant en erg langdradig, te veel focus op een romance die niet werkt. Het einde is wel nog oké.
Maar ik heb meer problemen met het bronmateriaal. Als uw vijand een Jood is en dan de typische Joodse stereotiepen krijgt en de vloek als een "communistische vloek" wordt gepresenteerd, dan zit je niet ver van de anti-Judeo-Bolshevik complottheorieën die voor veel van het nazigeweld in wereldoorlog II gezorgd hebben. Ik vind het verheerlijken van de Russische tsaar gevaarlijk, omdat die revolutie er niet zomaar uit het niets kwam en de Tsaar ook zijn vele misdaden kent, inclusief genocides zoals de Circassische genocide. Als we vandaag zien dat er één iemand in Oost-Europa oorlog voert omdat hij heimwee heeft naar deze periode, dan walg ik van deze film en van het productieteam. Het is bovendien extreem inaccuraat. In het echt heeft Raspoetin het leven van de troonopvolger van Tsaar Nicolas gered (*) die aan een erfelijke vorm van hemofilie leed (een ziekte dat toen in meerdere koninklijke families zat door de inteelt) en had hij een enorm goede band met de familie van de de dochters en de Tsarin. Raspoetin is een deel v/d reden waarom de Tsaar gevallen is, omdat de Russische bevolking vonden dat hij te close was met de koninklijke familie en omdat het inderdaad om een nogal vreemde intrigerende figuur ging, zeker vanuit een outsiderperspectief.
Als je een prinsessenfilm wilt maken, hou het dan gewoon op fantasie. Dit is belachelijk en ruikt naar propaganda, en dat kan ik absoluut ook niet apprecieren. Ook in een kinderfilm. Ik wil gerust neutraal zijn en iets in zijn context bekijken, maar hier is het gewoon te storend. En het hoort niet in een kinderfilm die de kritische manier v. denken nog niet hebben ontwikkeld. Er is een reden waarom het verhaal van de prinses vaak plaatsvindt "in a land far, far away".
(*) althans toegeschreven, wat de reden is waarom hij zo een goede band had met vooral de tsarin als mysticus of persoonlijke spirituele beschermer v/d troonopvolger.
Vorige123Volgende